Ads 468x60px

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο θησαυρός της Ε.Ρ.Τ.


Η ΕΡΤ μισθώνει κτίριο για το αρχείο της!

logo

                                                                    Του Νίκου Τσούλια
         Ε.Ρ.Τ.: ο μεγάλος πολιτιστικός οργανισμός της σύγχρονης Ελλάδας. Το αρχείο της είναι ζωντανός μάρτυρας της ιστορικής διαδρομής της χώρας μας για όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα επέσυρε τη μομφή της κυβερνητικής προπαγάνδας (όχι άδικα) στο επίπεδο των ειδήσεων. Εδώ και πολλά χρόνια όμως έχει την καλύτερη – κατά τη γνώμη μου – φωνή και στην ειδησεογραφία. Επίσης κατηγορήθηκε για αργομισθίες που πράγματι ήταν γεγονός. Ελπίζω να αποτελούν κι αυτές παρελθόν. Η ΕΡΤ αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό του πολιτισμού μας, του ελληνικού πολιτισμού. Είναι ο πομπός της ελληνικής κουλτούρας σ’ όλο τον κόσμο. Είναι το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που έχει μορφωτική και πολιτιστική λειτουργία, το μοναδικό κανάλι που έχει εξορίσει μόνιμα και οριστικά την χυδαιότητα και την κιτς “αισθητική”.


Το ταξίδι της Ε.Ρ.Τ. δεν είναι απλά και μόνο μέρος της ιστορικής συλλογικής μας αφήγησης, είναι ταξίδι προαγωγής ανθρωπιστικών αξιών και διαχρονικής ορθολογικής διαπαιδαγώγησης. Όταν δημιουργούμε μια κουλτούρα αισθητικής άποψης για τη ζωή μας, όταν διαπαιδαγωγούμε σωστά τα παιδιά μας, τότε η ΕΡΤ θα γίνει ο μόνιμος σύντροφος της τηλεοπτικής μας παρέας. Σήμερα “αδικούμε” την ΕΡΤ.  Γευόμαστε τα τηλεοπτικά σκουπίδια και όχι τη μορφωτική ακτινοβολία της ΕΡΤ, απολαμβάνουμε την ηλιθιότητα  και όχι τον εξαίσιο πνευματικό πλούτο της κρατικής τηλεόρασης. Ας κάνουμε μια στοιχειώδη σύγκριση της ποιότητας των εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης και εκείνης των ιδιωτικών καναλιών. Ας ερευνήσουμε αν υπάρχουν εκπομπές μορφωτικές στην ιδιωτική τηλεόραση, εκπομπές που σου δίνουν κάποια μορφωτική αποσκευή. Ας αξιολογήσουμε το χρόνο μας και ας επιλέξουμε με βάση το πραγματικό μας συμφέρον, το συμφέρον που μάς προάγει την πνευματική μας καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ θα είναι η επιλογή μας.    
Και οφείλω να πω, επ’ ευκαιρία αυτού του αφιερώματος, ότι μόνο στην ΕΡΤ είχα τη δυνατότητα να παρουσιάζω την άποψη των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσα για το σχολείο, να αναλύω την εκπαιδευτική πρόταση της ΟΛΜΕ (όταν ήμουνα πρόεδρός της κατά το διάστημα 1996 – 2003), αφού σε όλα τα άλλα κανάλια ήθελαν μόνο τις “πιασάρικες” – αυτές που πουλούσαν! – απόψεις! Για μένα η ΕΡΤ αποτελεί σταθερή αξία πολιτισμού, είναι το καλύτερο τηλεοπτικό κανάλι ενημέρωσης σε όλα τα πεδία της ειδησεογραφίας, είναι και το πιο ψύχραιμο τοπίο ανάπτυξης της πολιτικής μας άποψης και συγκρότησης. Φυσικά εννοώ και τα τρία κανάλια της ΕΡΤ και μάλιστα θεωρώ ότι το κάθε κανάλι συναγωνίζεται σε ποιότητα τα άλλα δύο με μια όμορφη έννοια της άμιλλας, με μια θαυμαστή αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν δε ντοκιμαντέρ των κρατικών καναλιών που είναι αριστουργήματα του τηλεοπτικού πολιτισμού της χώρας.  
Απολαύστε σ’ αυτό το πρώτο μας αφιέρωμα εκπομπές ξεχωριστές, εκπομπές πνευματικής ανάτασης και  ψυχικής ευφορίας, εκπομπές καλλιτεχνικού στοχασμού και μορφωτικής καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση η ιστοσελίδα της ΕΡΤ θα έχει – μαζί με ιστοσελίδες της UNESCO και της Europeana – μόνιμη παρουσία στη “βιτρίνα” του “Ανθολογίου” μας. Και σας προτείνω να την επισκέπτεστε καθημερινά. Θα νιώθετε την πνευματική ευφορία που μόνο η πραγματική πολιτιστική καλλιέργεια μπορεί να προσφέρει! Άλλωστε, το όλο έργο της ΕΡΤ είναι εθνικής εμβέλειας έργο…     


Πηγή:http://anthologio.wordpress.com/2012/06/07/%CF%8C-6/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου