Ads 468x60px

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2012

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για 2012
Στην κορυφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλου του κόσμου συνεχίζει να βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σύμφωνα με τη λίστα της Σαγκάης, η οποία θεωρείται μία από τις εγκυρότερες αξιολογήσεις διεθνώς στον τομέα της εκπαίδευσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Στάνφορντ και ακολουθούν το ΜΙΤ και το Μπέρκλεϊ. Μοναδικές παρουσίες στην πρώτη δεκάδα εκτός Αμερικής, είναι αυτές του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το οποίο και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και εκείνου της Οξφόρδης που αξιολογήθηκε ως 10ο. Από ελληνικής πλευράς, δύο είναι τα πανεπιστήμια που θεωρούνται μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου. Πρόκειται για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις θέσεις 301-400. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός της καθοδικής τάσης που παρουσίασαν σε σχέση με την αξιολόγηση της περασμένης περιόδου, όταν και είχαν βρεθεί 100 θέσεις ψηλότερα.


 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ της Σαγκάης που καταρτίζουν τη λίστα αξιολογούν περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια απ' ολόκληρο τον κόσμο. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των απόφοιτων και των πανεπιστημιακών που βραβεύονται με Νόμπελ, οι δημοσιεύσεις και τα «κατά κεφαλήν επιτεύγματα» σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος.
Εκτός της Βρετανίας, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 37η θέση και είναι το γαλλικό Paris II, ενώ ακολουθεί στην 42η θέση το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν τη μερίδα του λέοντος με 53 πανεπιστήμια στα 100 κορυφαία. Ακολουθεί η Βρετανία με 9, η Αυστραλία με 5 και η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ελβετία που έχουν από 4. Τρεις παρουσίες στο «τοπ-100» καταγράφουν η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ.
 Η λίστα της Σαγκάης είναι μία από τις πλέον έγκυρες, αλλά δεν είναι η μόνη. Στην www.topuniversities.com , τα σκήπτρα για το 2012 κατέχει το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, με δεύτερο το Χάρβαρντ, τρίτο το ΜΙΤ, τέταρτο το Γέιλ και πέμπτο της Οξφόρδης, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 387η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου