Ads 468x60px

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ερευνα: Εθισμένος στο διαδίκτυο ένας στους επτά εφήβους

Αρκετό ενδιαφέρον έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία ο αυξανόμενος χρόνος που οι έφηβοι αφιερώνουν μπροστά από την οθόνη ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλεόρασης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, έξυπνών τηλέφωνων, κονσόλων παιχνιδιών κτλ.
Τα στοιχεία πολλών μελετών συναινούν στο ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών συνδέεται με την εμφάνιση σωματικών ενοχλήσεων (κεφαλαλγία, πόνο στη μέση)1, τον περιορισμό της σωματικής άσκησης2, την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, τις βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές3, τη χρήση ουσιών4, την πρώιμη έναρξη καπνίσματος και χρήσης αλκοόλ, την πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής. Ειδικά για την τηλεόραση, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως.
Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των εφήβων με τον τζόγο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Αν και το νομικό πλαίσιο στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπει στους εφήβους να στοιχηματίζουν χρήματα, από έρευνες προκύπτει ότι ποσοστό που φτάνει έως και το 80% των εφήβων έχουν ασχοληθεί με τον τζόγο κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ ποσοστό περίπου 10-15% βρίσκονται σε κίνδυνο για εξάρτηση από τον τζόγο6.
Πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών ρωτήθηκαν το 2014 σχετικά με τη συχνότητα ενασχόλησης τους με ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη και τον τζόγο. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται ακολούθως για το σύνολο των μαθητών, ανά φύλο, ηλικία, και, όπου είναι δυνατόν, διαχρονικά. Σχολιάζονται μόνο οι στατιστικά σημαντικές διαφορές (επίπεδο σημαντικότητας p< 0,01).
Χρόνος μπροστά στην οθόνη (screen-time)
Οι έφηβοι ρωτήθηκαν για τις ώρες που περνούν την ημέρα –ξεχωριστά για καθημερινές και Σαββατοκύριακα– μπροστά σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη για την παρακολούθηση ταινιών ή βίντεο (είτε στην τηλεόραση και σε dvd είτε στο ίντερνετ), την ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) και την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικό υπολογιστή, έξυπνο κινητό, ταμπλέτα κτλ.) για άλλους λόγους, όπως συγγραφή εργασίας, αναζήτηση πληροφοριών, κοινωνική δικτύωση, επικοινωνία με φίλους κτλ.
Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών (54,5%) απάντησαν το 2014 ότι περνούν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη, τα αγόρια σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τα κορίτσια (60,3% και 48,7%, αντίστοιχα). Οι έφηβοι αναφέρουν ότι, συνολικά, αφιερώνουν στην οθόνη 2,5 ώρες την ημέρα περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα από ό,τι τις καθημερινές. Τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα παρακολουθούν ταινίες ή βίντεο τρεις στους πέντε εφήβους (59,7%), παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ένας στους τρεις (36,1%) και περνούν χρόνο στην οθόνη για άλλους λόγους δύο στους πέντε εφήβους (43,4%).
Όλη η έρευνα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου