Ads 468x60px

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί για πρώτη φορά σε 70 χρόνια



Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο. Μάλιστα το ηλιοστάσιο θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο -στις 02:02 την Τρίτη 21 Ιουνίου- γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.


Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.


Πανσέληνος σήμερα λοιπόν (14.05) και Θερινό Ηλιοστάσιο αύριο, ξημερώματα Τρίτης 21 Ιουνίου 2016, στις 01.32.

Ουσιαστικά από αύριο μπαίνουμε στο καλοκαίρι (για το Βόρειο ημισφαίριο, ενώ για το Νότιο στον χειμώνα), το οποίο θα διαρκέσει 93,65 ημέρες έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Ήλιος στο υψηλότερο σημείο και σιγά - σιγά η διάρκεια της ημέρας θα αρχίζει να μικραίνει. Να σημειώσουμε, ότι το Καλοκαίρι και αντίστοιχα ο Χειμώνας, δεν οφείλεται στο πόσο κοντά είναι η Γη μας στον Ήλιο, αλλά στο πόσο κάθετα (Καλοκαίρι) ή πλάγια (Χειμώνας) πέφτουν οι αχτίδες του στο αντίστοιχο ημισφαίριο του πλανήτη μας.

Πηγή:http://tinanantsou.blogspot.gr/2016/06/70.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου