Ads 468x60px

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Μηχανή αναζήτησης στην καταπολέμηση του Big Brother!

Όταν αναζητούμε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, καταγράφεται μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής μας συνδέεται στο Διαδίκτυο. Επίσης, όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) καταγράφει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Σχεδόν όλες οι σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να μας αναγνωρίζουν όταν θα τις επισκεφτούμε ξανά!
Σχετικά με την επεξεργασία προσωπικού απορρήτου, ποιά είναι όμως η ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης; Από τις 29 Μαρτίου 2016, η Ixquick θα συγχωνευθεί με την εξαιρετικά δημοφιλή μηχανή αναζήτησης Start Page και έτσι θα λαμβάνουμε ιδιωτικά αποτελέσματα αναζήτησης της Start Page στην Ixquick
Έτσι συγχωνεύονται δύο μηχανές αναζήτησης, ώστε να επικεντρωθούν καλύτερα στην καταπολέμηση του Big Brother. Η Ixquick έχει εξυπηρετήσει εκπληκτικά αποτελέσματα αναζήτησης από το 1999, αλλά όταν εμφανίσθηκε η Start Page το 2009, σύντομα έγινε η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης από τις δύο. Υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς, θα είχε νόημα να συνδυαστούν τα δύο προϊόντα σε μια πιο ισχυρή μηχανή αναζήτησης. Η Ixquick είναι βραβευμένη μηχανή αναζήτησης ενώ επίσης είναι πιστοποιημένη από τρίτους και πλήρως ανώνυμη! Ως μηχανή αναζήτησης προσφέρει δωρεάν υπηρεσία μεσολάβησης και η πρώτη στο είδος της που προσέφερε κρυπτογράφηση SSL, από το 2009. Η Ixquick έχει κερδίσει το πολυπόθητο Europrise «σήμα εμπιστοσύνης» για την εξαιρετική προστασία της ιδιωτικότητας και των πρακτικών διεκπεραίωσης δεδομένων. Από τις 24 Οκτωβρίου 2011, η Ixquick κρυπτογραφεί αυτόματα όλες τις αναζητήσεις.
Η κρυπτογράφηση SSL είναι γνωστή ως ασφαλής κρυπτογράφηση επιπέδου υποδοχής και έχει ευρέως επαινεθεί από τους ειδικούς ασφαλείας ως ο πιο ασφαλής τρόπος για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Η κρυπτογράφηση της Ixquick αποτρέπει υποκλοπές από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που ενδέχεται να καθίστανται νομικά υπόχρεοι και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών για όλους.
Η Start Page παρέχει πραγματικά αποτελέσματα αναζήτησης Google με τις πλήρεις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικότητας της Ixquick. Έτσι η Google δεν σας βλέπει και φυσικά ούτε οι κατασκευαστές της Start Page. Aν προτιμάτε τα τρέχοντα αποτελέσματα αναζήτησης της Ixquick, μην ανησυχείτε! Θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στη σελίδα www.ixquick.eu. Έτσι συμμετέχετε και εσείς στον αγώνα κατά του Big Brother. Αν θέλετε να αρχίσετε να απολαμβάνετε ιδιωτικές περιηγήσεις λοιπόν, επισκεφθείτε  Startpage.com.
Όλοι οι επισκέπτες της Ixquick.com και της αδελφής μηχανής αναζήτησης επωφελούνται από τη νέα υπηρεσία κρυπτογράφησης, η οποία ανακατευθύνει αυτόματα στην ασφαλή ιστοσελίδα. Οι επισκέπτες βλέπουν τα γράμματα «https» στη γραμμή διευθύνσεων, επισημαίνοντας ότι όλα τα δεδομένα διαβιβάζονται σε κρυπτογραφημένη μορφή. Κάποιος "χάκερ" ή εισβολέας που έχει πρόσβαση στη σύνδεση θα διαβάζει ακαταλαβίστικους χαρακτήρες.
Οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Yahoo και Bing ακολούθησαν την πρωτοπορία της Ixquick, προσφέροντας κρυπτογράφηση SSL. Ωστόσο, τα οφέλη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής με το σύστημα SSL σε άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης μπορεί να είναι παραπλανητικά, δεδομένου ότι οι ίδιες οι μηχανές αναζήτησης καταγράφουν τη διεύθυνση IP των επισκεπτών τους και αποθηκεύουν εκτενή αρχεία των αναζητήσεων τους.
Είτε χρησιμοποιείτε την Ixquick.com ή την Startpage.com, η διεύθυνση IP και η επίσκεψή σας δεν καταγράφονται, ενώ τα cookies παρακολούθησης δεν αποθηκεύονται στον browser. Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται καμία πληροφορία για τους επισκέπτες, τίποτα απολύτως.
Συμπερασματικά, κρατάει ιδιωτικούς τους όρους αναζήτησης, δεν παρακολουθεί το προφίλ σας, εγγυάται 100% ιδιωτικά αποτελέσματα της Google δίχως η Google να βλέπει ποτέ τις αναζητήσεις. Τέλος, είναι προστατευμένη από εντολές συλλογής δεδομένων των ΗΠΑ και παρέχει τα αποτελέσματα χωρίς λογοκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου